Ombyggnation Nordostpassagen 63-75

Aktuellt
Under oktober månad 2016 startades ombyggnationen av Nordostpassagen. Entreprenör är RO Gruppen. Nordostpassagen 63, 65, 67 och 69 är färdigbyggda. Vi bygger just nu om två trappuppgångar samtidigt nr 73 och 75. Varje trappuppgång tar ca 10 månader att färdigställa.

Återflytt uppgång 73 och 75

Uppgång 73 skall vara inflyttningsklar 2019-10-01 och uppgång 75 skall vara inflyttningsklar 2019-11-01.

Ni som skall flytta tillbaka till uppgång 73 och 75 skall inkomma med val av kakel och tapet. Utskick är på väg ut då byggaren av logistiska skäl tyvärr måste ha valet tillhanda tidigare än tidigare 3 månader som tidigare avtalats.

Några kakelvarianter har utgått sedan byggnadtionen påbörjades, de nya kakelvalen finns fotograferade i

http://www.holgerblomstrand.se/Content/Cms/PageFiles/Kakelval%20NOP.pdf

Kakelexemplen finns hos förvaltningen på Prinsgatan 12 där även valen görs.

Tapetkollektionen har uppdaterats till Borosan 17 som återfinns på:

https://www.borastapeter.se/sv/kollektion-524/ 

där samtliga tapeter är valbara. Alternativt kan målning väljas.

Ifall inget val görs så väljs hyresvärdens standardalternativ.

 

Nordostpassagen
Nordostpassagen 63-75, som är byggt år 1967, står nu inför en ombyggnad vilket inte tidigare har gjorts. Vi har kunnat konstatera, sedan en tid tillbaka, att tätskikt och rör inte längre är av det skick som säkerställer en trygghet mot läckage och vattenläckor vilket vi naturligtvis önskar. Vi har nu kommit fram till den gräns där det inte längre går att ”lappa och laga” utan det behövs ett helhetsgrepp. En ombyggnad av huset är därför nödvändigt. Holger Blomstrand Byggnad ABs har en strävan att ”nollställa” huset, och med detta menas att alla lägenheter i huset skall vara i ”nyskick” så att större åtgärder ej behöver göras på minst 50 år.

Detta innebär stora ingrepp i fastigheten. Ingen kommer att kunna bo kvar i lägenheten under den tiden det renoveras i det aktuella trapphuset. Därmed kan inga tillhörigheter vara kvar i lägenheten. Lägenheterna kommer byggas om så långt som möjligt i samma standard som idag. Med detta säger vi att det inte kommer att finnas olika alternativ att välja på. Ombyggnadsarbetena utförs i alla lägenheter i samma utförande. Däremot kommer det finnas en valmöjlighet att välja från ett urval av tapet/färg samt klinker till badrummen. Dessa val kommer komma vid ett senare tillfälle, ca 3 månader innan återflytt till lägenhet. 

Lägenhetsförråden har under 2015/2016 byggts om, detta för att öka säkerheten. Förråden har fått en högre säkerhetsklass. 

Vid mötena den 19 och 20 maj presenterades en tidig vision vad vi måste göra med fastigheten av Holger Blomstrands Byggnads AB. De åtgärder som vi redovisade och planerar att utföra är följande:

Översiktliga ombyggnadsåtgärder
• Ny brand- och ljudklassad tamburdörr mot trapphus med tittöga, brevinkast och sjutillhållarlås.
• Ommålade innerdörrar med nya beslag. Gäller även pardörrar där dessa finns.
• Hall- ny kapphylla.
• WC/ Bad- Nya handfat, golvstående wc-stol, dusch med svängbar glasdörr, spegelskåp. Helkaklat på väggar och klinker på golv. Då utrymme medges sker förberedande installation (el/vatten) för tvättmaskin och torktumlare.
• Kök- Nytt köksinrede, typ Marbodal Arkitekt, Vedum Annika eller likv i höjd 2,2m. Samtliga lådor i bänkskåp utdragbara och mjukstängande beslag. Förberett för diskmaskin. Spis med glashäll, kyl-/frys typ Electrolux. Nytt parkettgolv i kök och matplats.
• Förvaring- Befintliga garderober behålles och kompletteras vid behov med nya garderober, städ- och linneskåp där ombyggnadsåtgärd kräver.
• Klädkammare förses med hyllor och klädstång.
• Golv generellt- befintlig ekparkett maskinslipas och klarlackas. Ny parkett i övriga utrymmen förutom våtrum.
• Väggar generellt- Samtliga väggar med ny underbehandling för tapeter eller målade väggar.
• Tak generellt- ommålas.
• Ny elcentral.
• Nya radiatorer och termostatventiler. I wc/ bad även handduktstork.
• Balkongdörr samt fönster mot balkong bytes.

Alla hyresgäster har haft möjlighet till ett personligt möte med fastighetsägarens representant. Där ombyggnadsprogramet har presenterats igen samt gått igenom vilka specifika åtgärder som görs i hyresgästens lägenhet. Det har även diskuterats hur hyresgästens boendesituation kan och kommer att lösas under ombyggnadsarbetena samt inhämta tillstånd för ombyggnad. Dessa möten utfördes november 2014 till april 2015.

Hyresgästen har fått möjlighet att diskutera olika lösningar för boendet med fastighetsägarens representant under besöket. De olika lösningarna kan exempelvis vara att man bor i en annan lägenhet i Holger Blomstrand Byggnads ABs bestånd under renoveringen och sedan flyttar tillbaka. En annan möjlighet är att hyresgästen permanent flyttar till annan önskad lägenhet. Om denna lösning önskas så fyller man i blanketten för internbyten och skicka den till oss redan idag. Vi kommer stå för kostnader som packning, flyttning och ev. magasinering under tiden. Även kostnader som flyttanmälan (adressändring), merkostnader för flyttning av tele och bredband bekostas av oss. 

Övrigt
Nya bostadslägenheter är planerade att byggas på husets yttertak.
Stadsbyggnadskontoret bedömer att detaljplaneprocessen preliminärt kan starta 2021.